KERMIS IN WALEM


De buitenste fortengordel loopt van Stabroek tot Bornem.  Een deel ervan bevindt zich in het Waasland.  De gordel vormt een muur van beton en staal.  Over een lengte van 95 kilometer staan 21 forten, waarvan 11 nieuwe, en 12 nieuwe schansen.  De gordel werd gebouwd tussen 1908 en 1914.  


 Als de oorlog uitbreekt, zijn de meeste forten van de fortengordel eigenlijk niet klaar. 

Als de oorlog uitbreekt, is men bezig met de afwerking.  Sommige delen van de bewapening zijn geplaatst, andere ontbreken hier en daar nog... In juni 1914, toen een oorlog nog ondenkbaar was, wachten heel veel geschutskoepels nog op hun betondekkking.  Dit moet de koepels beschermen tegen het zwaarste geschut.  De uitvoering is gepland voor oktober 1914...

Wanneer de Duitse legers voor de deur staan, kunnen de verdedigers bijgevolg niet anders dan improviseren.  Om zijn versterking van stroom te voorzien, gebruikt de commandant van het fort van Walem bijvoorbeeld de elektrische generator van een kermiscarrousel.  Aarde, stenen en de zakken cement die klaar lagen voor de werken in 1914 moeten de beschermende betonring van de geschutskoepels vervangen.

De Antwerpse forten zijn niet bestand tegen het Duitse geweld.

lees meer