MET DE KLAS OP BEZOEK IN EEN FORT.  BELEEF DE GESCHIEDENIS VAN DE EERSTE WERELDOORLOG VANOP DE EERSTE RIJ.

100 jaar geleden zagen de toenmalige jongeren hun dagelijks bestaan plotseling onderbroken door een ingrijpende gebeurtenis; een wereldconflict. 

In het kader van de Forten van Antwerpen 1914 bieden we een schitterend en gloednieuw alternatief aan waarbij jonogeren zich niet alleen leren inleven in de ingrijpende gebeurtenissen, maar inzicht krijgen in het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog en het Belgische defensieconcept dat aan de basis lag van de latere strijd aan de Westhoek.

Wie is nog vertrouwd met de maanden strijd die geleverd werden in de eerste oorlogsmaanden rond de fortengordels van Antwerpen, Luik en Namen, en bij uitbreiding de frontlinies die vanaf de Duitse grens stelselmatig ons land doorschrijden ? 

Wie bracht nog een bezoek aan één vande vele forten die nog steeds getuigen van de Groote Oorlog ?

In combinatie met een bezoek aan de overzichtstentoonstelling worden bezoekersarrangementen aan verschillende forten gekoppeld.

Deze forten maken de beleving en inleving van de militaire gebeurtenissen in 1914 zeer concreet.

Bezoeken, aangepast aan de basisschool of lager secundair en hoger secundair onderwijs werden voorbereid door leerkrachten uit de specifieke leerniveaus.

Een specifieke websectie voor onderwijs met download van aangepast lesmateriaal wordt binnenkort ter beschikking gesteld en kan geïntegreerd worden in een bezoek aan de forten.  Het lesmateriaal wordt opgebouwd rond een centrale vraag : Hoe België verdedigen tegen een vijandelijke inval anno 1914". 

Een unieke kans aangezien de meeste forten niet continu toegankelijk zijn of een educatieve dienst ter beschikking staat.

Beschikbaar vanaf februari 2014