Fort Liezele,  bouwjaar 1908, is vandaag het best bewaarde en meest complete fort van de Antwerpse buitenlinie. Deze linie, van Stabroek ten noorden van Antwerpen tot Bornem, heeft een lengte van bijna 100 km.  

Als de Groote Oorlog uitbreekt, is het fort nog niet volledig afgewerkt maar wordt toch nog snel  in staat van paraatheid gebracht.  Na diverse beschietingen door de Duitsers geeft het fort zich op 10 oktober 1914 over. 

Na de Tweede wereldoorlog verliest het fort zijn militaire functies. In 1979 wordt het aangekocht door de gemeente Puurs. 

Sinds 1995 is het fort een beschermd monument en wordt stelselmatig gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke functies in 1914 en 1940. Het beheer is in handen van de vzw Fort Liezele. 

Het fort omvat talrijke museumlokalen met authentieke collecties: commandoposten, troepenkamers, infirmerie, geschutsopstellingen en een gepantserde waarnemingspost zijn enkele van de vele bezienswaardigheden.

Het 18 ha groot domein ligt in een oase van groen met een rijke fauna en flora.  Het fort ligt op diverse wandel- en fietsroutes.


Fort Liezele
Fortbaan, 2

B 2870 Puurs